Térrendezés

Lakberendezés

Ehhez a témához szinte mindenki ért. Persze vannak, akiknek nincs idejük/kedvük maguk tervezni meg otthonukat és megvalósítani elképzeléseiket, ők lakberendezőkkel oldják meg ezt a kérdést. De vajon a lakberendező tényleg a bent lakók igényeit fogja maradéktalanul kielégíteni, vagy tisztán a saját elképzelését valósítja majd meg? Nyilván mindenki törekszik a kompromisszumokra, de ez a határ nagyon széles skálán mozog. Harmonizáljon minden mindennel, vagy legyen minden praktikus, kényelmes és jól használható?

Régebben nekem is ezek voltak a szempontjaim, de ma már ez némiképp megváltozott.  Úgy gondolom, hogy az élettérnek mindenkor alkalmazkodni kell a benne élők aktuális személyes rezgéséhez, kiegészítve és erősítve azokat a területeket, ahol a a személyeknek hiányosságaik vannak az aurájukon. Az otthon rengeteget tud segíteni a személyes fejlődésben, az előrehaladásban, de mindezt erősen gátolni is képes.

 

FengShui

A legismertebb ősi térrendezési technika sok-sok igazsággal és fontos szabállyal. Érdemes belemerülni kicsit, bár nagyon nem mindegy, mely szerzőtől olvasunk, mert az értelmezések sokesetben tárgyi tévedésekhez vezetnek és a magyarázatok között pont a lényeg veszik el. Ettől függetlenül az alapelvek igazak és jól lehet rájuk építeni. Persze a kultúrát, a szimbólumokat nem kell átvenni ahhoz, hogy megfelelő energetikai körforgásokat tudjunk kialakítani. Semmilyen lakberendezést nem szabadna elkezdei FengShui ismeretek nélkül.

 

Energetikai körforgás

Minden lakásban ez az elérendő cél, az életeneria (csí) folyamatos és akadálymentes áramoltatása. Ez biztosítja, hogy jól érezzük magunkat a térben, tudunk folyamatosan töltődni, regenerálódni. Ha egy bútor rossz helyre kerül, az megakaszthatja a csít, a formák miatti torzulásokat megfelelő módon kompenzálni kell, ahol túl gyorsan halad az energia, ott lassítani kell, ahol megreked, ott fel kell oldani. A rossz energiákat el kell nyeletni, de a jót még véletlenül sem szabad. Nyilván ezt nagyon nehéz megértenie annak, aki nem látja ezeket az energiákat.  De nem mindenki képes egy tervrajzot sem úgy nézni, hogy a 2 dimenziós papírlapról azonnal kiemelkedik neki az épület térbeli alakzata, vagy egy szabásmintából a komplett ruha. Mindez gyakorlat, érzék és tanulás kérdése. Ha valaki nem látja, mérni még tudhatja (pl: Lengyel pálcával, Sensibillel). A mérések alapján a helyes kialakításról pontos rajzot is készítek, ha igényli.

 

Hartman háló

Ennek a kimérése az alapja minden lakberendezési tevékenységnek. Ez a háló a mi földrajzi szélességünknél kb. 2×2 m-es 25 cm vastag rácsszerkezetet vesz fel. Ezt még erősítik a vízerek is és van néhány egyéb vonal is, melyek befolyásolják az adott pont intenzitását. Ezeken a vonalakon erősebb a káros sugárzás, ami közvetlenül kihat az emberi szervezetre. A betegségek jelentős részénél szerepet játszik az évtizedek óta ugyanott használt fekhely, mely épp olyan csomópontban van, ahol egy fontos szervet fed le. Mindezeket figyelembe véve látszik, hogy a lakberendezés nem csupán esztétikai kérdés. Nem csak az számít, hogy hogyan mutatna a lakás egy lakberendezési újságban, hanem az is, hogy mindez hol van, milyen adottságokat kell kompenzálni, hol kell védekezni a negatív sugárzásokkal szemben és azt milyen esztétikus módonlehet kivitelezni.

 

Védekezés a negatív sugárzások ellen

Ha a fenti leírással megijesztettem volna, akkor bocsánatot kérek érte, nem ez volt a szándékom, csupán annyi, hogy attól még, hogy nem tudunk valamiről, az még létezhet. Több szakirodalom foglalkozik különböző olyan anyagokkal, melyeknek eltérő a vezető és a szigetelő képessége. Nekünk csak annyi a feladatunk, hogy a megfelelő típusú anyagból válasszuk a dekorációs, vagy használati tárgyat a védekezéshez.

 

Elektroszmog

Végül, de nem utolsós sorban ez a téma is ide kívánkozik és szintén befolyásolja a lakberendezés terveit. Jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy milyen jellegű és teljesítményű fogyasztókat hol, milyen intenzitással szeretnénk használni, mert ezek is hatással vannak a fizikai állapotunkra és az egészségre. (Pl nem célszerű egy CRT TV mögé a másik szobába ágyat tervezni, de az se mindegy, hogy a szomszéd a válaszfal másik oldalán mit tárol, használ, üzemeltet.) Nem mindegy, hogy merre mennek a vezetéket és milyen sűrűn, hol van az elosztó, a WiFi, stb. Jó hír, hogy ezekért az informácuókért nem kell a szomszédhoz átmenni kémkedni, kimérhetők a saját lakásból is.

Mindezeket a szempontokat figyelembe véve a térrendezés komplexebb feladatot ró a klasszikus lakberendezés elveinek kiegészítéséhez.

Válasz

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .